
Min bakgrund har alltid handlat om hundar på ett eller annat sätt. Jag är uppväxt sedan barn med strävhårig tax som användes till jakt. När jag själv köpte en egen hund föll valet på Tibetansk terrier. Jag har ingen certifierad utbildning men har gått kurser både inom etologi ( hundens beteende), vardagslydnad, valpens utveckling och lärt mig mycket genom genom året genom att ständigt förkovra mig själv. Så jag kan med gott samvete säga att jag vet vad jag gör :-) Mitt motto har alltid varit; Det jag inte kan det tar jag reda på!
Vad kan ni förvänta er av oss efter att valpen flyttat hem till er:
När ni lämnar oss så får ni med er startpaket som innehåller bl a
- Valpfoder
- Valppaket
- En filt som luktar mamma
- Leksak
- En underullskam
- Gåvomedlemsskap i Schnauzerringen ( ni betalar då enbart 150 kr första året. Ord.pris 300:-)
- Tips och råd m.m
Självklart är man alltid välkommen att höra av sig om ni har funderingar i allt som rör din nya lilla vän.
Utöver det så vill vi gärna få lite uppdateringar från er om hur det går. Naturligtvis frivilligt i hur mycket kontakt man vill ha med oss men vore roligt att få veta att allt fungerar både för er och valpen.
Innan leverans kommer valparna att vara registrerade i SKK, vaccinerade, ID-chippade, avmaskade och veterinärbesiktade. Vi använder oss också av SKK´s köpteavtal.
Vår roll som uppfödare innan flytt
Vecka 1-3
Nu startar livet
Nu är mamman med sina nyfödda valpar från 0 dagar till drygt 2 veckor. Under denna period är valparna helt "döva och blinda", deras huvuduppgiften är att äta och växa. Det får de göra i fred, men jag undersöker dem dagligen. Däremot lyfter jag dom inte i onödan.
En vikt tas på varje valp vid födsel och första dagarna sedan en kontroll vid dag 12.
Vid behov vid stor kull hjälps vi åt att stödmata valparna då tikens mjölk inte alltid räcker till. Därför håller vi ständig koll på hur de små mår.
Lugn och ro är en bra start!
Vid vecka 2 börjar de öppna sina ögon men det tar ett tag innan de får fullt seende. Mellan vecka 2 och 3 börjar de också vanligtvis resa på sig och muskler och motorik ska börja byggas. Nu hanterar vi valparna lite mer för varje dag.
Vecka 3 flyttar dom ut i valphagen i köket och börjar få små små smakportioner och "valpvälling/blötfoder" . Nu ska nya miljöer börja upptäckas och det är en spännande värld. Där får de från start vara med och lyssna, titta och känna på saker som är i ett hem. Skrammel från grytor, prat, tv och radio..
Vecka 4-6
Socialisering
De har nu flyttat in helt i valphagen och vill busa mer, då får de nya saker att utvecklas med. Golvet är täckt med underlag som gör att valparna lätt kan gå. Där finns kuddar och bäddar för att valpen ska kunna ha ett ställe att klättra på och sova i. När de sedan är mer stabila så blir det mer utmaningar för valpen. Saker som till exempel pallar och saker att klättra på.
De blir hanterade av oss varje dag och de lär sig snart att känna igen oss. Är vädret varmt och torrt får valparna börja vara ute så smått för att få se den stora världen utanför. De får vänja sig vid att gå på olika underlag både ute och inne. De får börja träffa olika människor och vänja sig vid olika ljud och intryckt i små doser, men ökar på allteftersom.
Nu börjar de bli små personligheter och miljöträning är viktigt. De får vid väder vistas så mycket som möjligt utomhus. Mamman är nu inte lika mycket med valparna utan har mer och mer börjat återgå till sitt vanliga liv med oss. Hon får dock välja om hon vill sova hos dem på nätterna och hon får alltid lov att umgås med dem om hon vill. När valparna blivit runt 6 till 7 veckor är de helt avvanda och självständiga individer.
Eftersom det är en ras som trimmas så börjar de från vecka 6 att stå på ett trimbord och bli omskötta. De små ska också börja lära sig att man ska kissa och bajsa utomhus om man får chansen. Allt för att deras flytt till sina nya hem och ägare ska gå så smidigt som möjligt.
Vecka 7-8
Snart dags att flytta
Under den senare delen av tiden är det mycket fokus på socialisering, ljud, utevistelser och också sina första bad. Klor klipps från det att de föds när det behövs, men nu får varje valp mer egen tid och får vänja sig vid att ligga i knät och att hanteras.
Alla valpar kommer att få prova på att ha halsband på sig för att vänja sig vid att man kan ha något som sitter runt halsen. Sele är att föredra senare i livet men en valp drar inte koppel som en vuxen hund. Små utflykter görs i skogen bredvid för att få känna på miljön i små korta stunder.
Vi börjar förbereda för rumsrenhet genom träning även om valpen ännu inte är redo att hålla sig, men det är bra att de ändå får in detta så tidigt som möjligt. Detta görs utomhus när det tillåter och även inomhus med konstgräs runt valparna sovplats.
Valparna får vara med överallt där det är säkert, får höra alla möjliga sorters ljud, saker som rör på sig, andra människor, valpsäkra hundar och allt som hör vardagen till och som underlättar inför flytten. Det innebär att de blir van vid diskmaskin, dammsugare, hushållsmaskiner, TV-ljud och slammer från kastruller.
Under tiden vi leker och busar körs också emellanåt ljudklipp med smällare, först lågt och därefter öka succesivt. Jag tror på att ju tidigare en valp lär sig att dessa ljud inte är farliga ju bättre kan man undvika problem när de blir äldre.
Det är också dags för besiktning senast 7 dagar innan de lämnar oss för att se så allt står rätt till med alla, så då blir det även en tur i bilen. Då får man också chans att se om någon har tendens att bli åksjuk vilket kan vara bra för kommande valpköpare att känna till..